Bel ons (078-2032777)

E-mail ons

 | 

RCS uitgebracht in Nederland: zo werkt het

Sms-opvolger uitgebracht in Nederland: zo werkt RCS

25 september 2020

De afgelopen maanden zijn we er maar druk mee geweest…. RCS (Rich Communication Services). De technologie is de toekomst van SMS en Google trekt er hard aan om het markt te zetten. Maar wat betekend het nu voor jou. We vertellen je er graag meer over.

Geplaatst door Marcel Dijkgraaf

Management / Head of Technology

Chatten

Tegenwoordig zitten veel mensen op WhatsApp, Facebook Messenger, of zelfs Telegram. Deze chat applicaties hebben SMS langzaam verdreven uit het dagelijks gebruik voor “Person to Person”  chat berichten.

Maar in de Messaging Services wereld horen we steeds meer over RCS, Google is een van de bedrijven de afkorting de afgelopen jaren bleef gebruiken wanneer ze sprak over Chat applicaties
Maar wat is nu RCS, waar kan je het voor gebruiken, en waarom komt het nu pas.

Wat is RCS?

RCS staat voor ” Rich Communication Services “, en verwijst naar een protocol ontwikkeld door het GSMA consortium. Het is een gratis protocol, en werkt via IP. Via IP betekent dat het werkt via het internet net als WhatsApp, dit in tegenstelling tot SMS, dat werkt via het GSM netwerk.

Wat is het doel van RCS?

Om gestandaardiseerde messaging diensten te leveren, voor iedereen.

Welke diensten hebben we het dan over:

• Independent messaging (niet afhankelijk van leveranciers als Facebook, Google, Apple)
• Verified Sender
• Person to Person messaging
• Group chat
• Versturen van bestanden
• Availability notification
• VoIP calls
• Video calls
• Geolocation sharing
• Audio messaging
• Blacklist

 

Hoe doe ik marketing met RCS?

Conversational marketing helpt bij het opbouwen en onderhouden van klantrelaties. Goede relaties leiden tot terugkerende kopers en loyale klanten, wat een van de sterkste troeven van het merk is. Voor bedrijven is er RCS Business Messaging daarmee kan een bedrijf zijn klanten een persoonlijke ervaring met natuurlijke gesprekken bieden. RCS is een kanaal dat de mogelijkheid bieden om producten en informatie te delen met behulp van carrousels, images en voor gedefinieerde antwoorden. Als je een klant bijvoorbeeld wilt laten kiezen uit je aanbod, of te vragen naar zijn voorkeur, kan dat via RCS door te kiezen met behulp van de uitgebreide functies. 

Trust

Om het vertrouwen van de consumenten te waarborgen, worden Verified Senders aangemaakt door de Gateways, die daardoor zicht houden op de commerciële partijen die RCS diensten leveren.Een verified sender krijgt een groen vinkje achter zijn naam, als teken van vertrouwen.

Wat is de gedachte achter RCS?

Onafhankelijkheid is de gedachte achter RCS, misschien weet je het niet, maar alle diensten die we tegenwoordig gebruiken zijn eigendom van private companies, Messenger en WhatsApp zijn bijvoorbeeld van Facebook Skype van Microsoft en iMessage van Apple. Alle je communicatie gaat dus door de handen van private companies. Sommige bedrijven gebruiken dat, sommige niet. Die diensten zijn in de basis minder betrouwbaar dan SMS, wat via een telefoonnetwerk gaat, en valt onder de telecom wet.
Maar, daar integen is RCS is niet end-to-end encrypted, wat sommige mensen weer zorgen baart.

En, vanuit een praktisch oogpunt, wanneer je “iMessage for all” wilt, dan heb je een standaard nodig. Maar dan moet de standaard wel geaccepteerd worden door de bedrijven, en laten die nu onderling in hevige competitie zijn.RCS is een open standaard, dat betekend dat alle bedrijven die telefoons of devices maken ze kan implementeren, en dat er zo een “iMessage for all” onstaat zonder dat je vast zit aan Apple.RCS blokkeert competitie niet, bedrijven kunnen naast RCS hun appjes prima verder uitbreiden, met welke mooie features ze maar kunnen bedenken. Het betekend gewoon dat je berichten kan sturen of je Android Messages of Samsung Messages gebruikt.

Waarom komt RCS nu pas?

Dat klinkt goed toch? iMessage for all. Maar toch is het niet zo makkelijk als het lijkt. De standaard is al vrij lang beschikbaar (meer dan 10 jaar) maar omdat er zoveel partijen het eens moeten worden duurt het lang voordat het een stap verder komt. Vooral de telecom operators hebben lang geaarzeld. Omdat de SMS omzet gewoon te hoog was, werd een business case voor RCS moeilijk, RCS vergt namelijk wel de nodige investeringen.Maar, daar is nu verandering in gekomen. De Nederlandse operators en Google hebben aangegeven dat ze RCS in de markt gaan zetten.

  Interesse?

  Stuur dan een mailtje naar jeroen.kok@mobilewater.nl of bel 06-27086850

  info@mobilewater.nl
  078-2032777

  Ceresstraat 13
  4811 CA Breda

  Ook zoveel te vertellen? 👋

  Spannende ontwikkelingen! Nieuwe ideeën? Waar ben jij de laatste tijd mee bezig geweest? Wij zijn heel benieuwd.

  Plan een meeting

  Stuur e-mail

  Chat met ons

  nl_NLNederlands